måndag 20 mars 2017

Alison Statton - en vardaglig indie-ikon



I den flod av postpunk som växte fram under sent sjuttiotal var Alison Stattons röst en smekning bland all taggtråd. Hon sjung då i Cardiff bandet Young Marble Giants. En grupp som inte lät likt något annat. Med bas, gitarr, trummaskin och Alisons röst skapade de en minimalistisk, vacker musik som var svår att stoppa in i något fack. Kontrakt på indiebolaget Rough Trade gjorde att deras enda studioalbum nådde ut till en musikintresserad  publik i stora delar av världen. Idag omnämns bandet som inspiration för så skilda artister som Kurt Cobain och Belle & Sebastian. Under tidigt åttiotal fortsatte Statton till gruppen Weekend. Stilen var nu betydligt jazzigare, men Stattons behöll sitt coola och avskalade sätt att sjunga på.

Första gången jag hörde Allison Statton var just med gruppen Weekend. Jag föll genast för denna udda fågel i en musikvärld där många gjorde allt för att synas och höras. Allson gav ett helt annat intryck,  mycket mer vardagligt och coolt. Det tog några år innan jag letade mig tillbaka till hennes tidiga inspelningar med Young Marble Giants. Idag gillar jag det mesta denna dam varit inblandad i.
Alison Statton är utbildad kiropraktor och har i många år pendlat mellan musiken och kotknackeri.
På senare år har Allison gett ut skivor under namn som "Devine and Statton "och Alison Statton  and Spike", samt gjort enstaka konserter med Young Marble Giants.

Sin speciella röst har hon behållit genom alla år. Att säga att hon sjunger vackert vore att ljuga, snarare är det personligheten som fångar. Lyssna på låtlistan nedan, så förstår du.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar