lördag 3 april 2010

Joan Armatrading


Joan Armatrading föddes i Västindien, men flyttade med familjen till Birmingham, England, som sjuåring. Hon började som tonåring spela akustisk gitarr och skriva egna låtar. Joan släppte sitt första album 1972,där låter hon som en typisk singer/songwriter, inspirerad av Dylan och Joni Mitchell. På den andra skivan har hon redan börjat mejsla ut den blandmusik som skulle bli så typisk för Armatrading. Soul, folk, jazz och Reggae rörs ihop till den underbara röra som bara Joan Armatrading kan skapa. Hennes influenser är tydligt en blandning av svart och vit musik. Kanske är det detta som gör henne så unik. Sina bästa album släppte hon under sjuttiotalet. Joans åttiotal var popigare och producerat på tidstypiskt sätt. Ändå hittar man flera bra låtar på åttiotalsskivor som Me myself I och Walk under ladders.

Joan fortsätter att släppa bra musik. 2007 kom hennes första bluesplatta och helt nyligen har hon gett ut ett nytt album.
Tyvärr har hon aldrig nått ut till den riktigt stora publiken, utan förblivit lite av en kultartist.
I slutet av åttiotalet kom det en ny generation kvinnliga singer/songwriters, flera av dem var tydligt inspirerade av Armatrading, inte minst Tracy Chapman.

Mina favoritplattor med Armatrading är:
Joan Armatrading (1976)
Show Some Emotion (1977
To the Limit (1978)

Några av mina favoritlåtar hittar ni i länken nedan:

Spotify länk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar