lördag 30 augusti 2014

Tre plattor nyprogg


Den svenska proggrörelsen var speciell på många sätt.  Det fanns en mycket stor musikalisk bredd, vilken många inte tror. Långt ifrån allt var plakatpolitisk rock. Folkmusik, jazz och instrumentalmusik fick också plats. Den gemensamma nämnaren var ofta en stor upptäckslusta både i musik och text.

Här är tre album från 2014 som på olika sätt är inspirerade av denna musikmiljö.

Anna Ahlund - Omnejd
Annas musik är tydligt påverkad av den psykedeliska rock som t ex Mikael Ramel, Fläsket Brinner och Kebnekajse gjorde, Dungen är en annan influens som inte går att bortse ifrån. Men Anna kopierar inte andra. Hon lyckats göra sin egen brygd. På detta album visar hon upp en stark egen personlighet och en förmåga att skriva bra melodier.

 
Brigaden - Om Alerto och några andra gubbar.
Detta band ligger på samma lilla skivbolag som Anna Ahlund, nämligen Havtorn Records. Brigadens musik är helt instrumental. Det är brölande saxofoner, ylande hammondorgel och ringande gitarrer. Ibland låter de som blåsorkestern längst fram i ett första maj tåg eller som Tältprojektets storband. Själva skriver de bland annat att de är latinskt inspirerade och att det kanske gör musik i stil med den som de Spanien frivilliga kunde ha hört när de reste ner till kriget. Att placera in musiken i någon bestämd genre är praktiskt taget omöjligt. Spännande är det hur som helst.

 

Sanna Carlstedt - Alltid retar det någon
Sanna är en del av den svenska visvågen. Musiken rör sig i något slags gränsland mellan visa och Springsteenrock. Hon verkar hemtam med denna musikaliska inramning och hennes kraftfulla röst fungerar som en extra, smakfull krydda. Texterna är ibland tydligt politiska, "En sång till alla dem" är ett exempel, "Solid och Arisk" ett annat. Jag gillar starkt denna skiva. Min favoritlåt, är utan tvekan, "Lämna mig ifred", en ilsken rökare rakt i ansiktet på mannen som hon tröttnat på.

All musik finns på Spotify



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar