måndag 18 juli 2011

Ann- Kristin Hedmark


Få kan med sin röst fånga mig så som Ann- Kristin Hedmark. Vare sig hon sjunger jazz, visa, rock eller världsmusik så hittar hon alltid en känsla som går rätt in i hjärtat på mig.
Ann-Kristin är ingen låtskrivare, men vad gör det när hon är en mästare på att lägga sin själ i andras material.

Hon började sin karriär redan på sextiotalet med att sjunga i dansband och i melodifestivalen. Det var dock först en bit in på sjuttiotalet som hon hittade sitt eget uttryck, eller rättare sagt, sina uttryck. Ann-Kristin har nämligen alltid rört sig fritt mellan olika genrer och stilar.

Mina två favoritplattor med Ann- Kristin är:


Damernas dans. LP 1982
En underbar skiva med visor i jazziga arrangemang. Ann- Kristins röst får vis melodierna och jazzarrrangemangen att flyta ihop till en fantastisk helhet. Bernt Egerbladh producerar och har skrivit en hel del av musiken. Ann-Kristins dåvarande livskamrat, Rune Andersson, har också skrivit texter och musik. Ändå är detta framförallt Ann-kristins platta. Det är hennes röst och själ som gör "Damernas dans" till en av mina absoluta favoritplattor. Tyvärr är skivan utgången. Några få låtar finns på samlingsalbumet; "När natt blir dag". Här är en av låtarna i ett youtube klipp:


Hedmark & Personal [Texter av Kristina Lugn]. LP 1984
Ann-Kristin har bytt sällskap och stil. Ett antal engelskspråkiga pop och rocklåtar får här svensk text av Kristina Lugn. Det kunde blivit hur platt som helst, men åter är det Ann-Kristins röst som ror allt i land. Hon besegrar till och med de åttiotalsskadade arrangemangen. Albumet finns på Spotify.

Bara en bråkdel av allt Ann-kristin gjort finns på på Spotify. Spotifylistan ger därför ingen heltäckande bild av hennes karriär.

1 kommentar:

  1. Så tyst om henne nu, men jag håller med; en mycket fin sångerska.

    SvaraRadera