tisdag 21 september 2010

Sandy Denny



Sandy Denny sjunger som en ängel men med ett blödande hjärta.
Få artister har fungerat så bra när jag varit olyckligt kär eller tyckt allmänt synd om sig själv. I hennes vackra stämma kan jag höra ett mörker som lockar, men också ett hopp.

Sandy Denny var i sena tonåren när hon drog omkring på Londons folkklubbar och drömde om att bli en stor folksångerska. I denna miljö lärde hon bl a känna Jackson C Frank, en ung och okänd amerikansk sångare.
Jackson och Sandy var för en tid ett par och han var en av dom som uppmanade henne att skriva egna låtar. En av de första hon skrev var, "Who knows where the times goes". Denna sång blev hennes mest kända och har gjorts i en mängd coverversioner.

Sandy blev 1967 medlem av The Strawbs och gav tillsammans med dem ut ett album. Detta samarbete blev dock kort. 1968 var det istället dags för Sandy att göra entré i en annan grupp; Fairport Convention.
Tillsammans med Fairport var Sandy pioniär inom brittisk folkrock. Inspirerade av det The Band gjort på andra sidan Atlanten, bestämde de sig för att blanda traditionell brittisk folk med modern rock. Det bästa resultatet blev albumet; Leige and Lief.

När Fairport Convention var på höjden av sin popularitet hoppade Sandy av gruppen. Hon bildade istället bandet Fotheringay och gav så småningom även ut soloalbum. I slutet av sin karriär fick hon allt större problem med alkohol. Hon levde ett hårt liv, vilket bla ledde till att hennes man - Trevor Lucas - tog deras gemensamma dotter och flyttade hem till Australien. Våren 1978 föll Sandy Denny ner för en trappa och slog sig så illa att hon senare dog i sviterna. Hon avled den 21 April 1978, blott 31 år gammal.
Hon var inte bara en fantastisk sångerska utan också en av de bästa låtskrivarna någonsin. Kanske är det därför som flera av dagens unga kvinnliga musiker anger henne som en viktig inspiration. Beth Orton och Natalie Merchant är två exempel

Här är -enligt mig- de bästa album som Sandy medverkar på:
Med Fairport Convention:
1969 (January) What We Did on Our Holidays -Fairport Convention
1969 (June) Unhalfbricking -Fairport Convention
1969 (December) Liege & Lief - Fairport Convention
1975 Rising for the Moon Fairport Convention

Med Fotheringay:
1970 (June) Fotheringay -Fotheringay Studio

Solo:
1971 The North Star Grassman and the Ravens
1972 Sandy
1973 Like an Old Fashioned Waltz
1977 Rendezvous

3 kommentarer:

  1. Ja, detta är kanonbra musik rakt igenom. Sandy hade inte bara problem med äktenskap och alkohol, hon fick också problem med synen och kronisk huvudvärk. Det visade sig efter hennes död att hon haft en hjärntumör vilket kan ha bidragit till hennes fall, därom vet vi inget, men det troliga är att tumören orsakat en blödning i hjärnan. En nära vän till mig avled på liknande vis.

    SvaraRadera
  2. SAndy är/var i en klass för sig själv! Ingen annan kvinnlig och väldigt få manliga sångare/låtskrivare påverkar mig så starkt..
    När jag hör hennes musik är det svårt att hålla tårarna borta och ändå blir jag upplyft och på något sätt glad!

    "One More Chance" är en av de bästa låtarna någonsin... Tack för din fina hyllning!

    SvaraRadera
  3. Sitter och lyssnar på boxen - helt otrolig!
    Underbara, avskalade demo-versioner som verkligen tillför något nytt.
    Bättre än så här blir det inte!
    Anders Folke

    SvaraRadera