tisdag 17 februari 2009

Shelagh McDonald


Shelagh Mcdonald var en ung, lovande, skotsk singer/songwriter. I början av sjuttiotalet släppte hon två mycket bra album.
När hennes andra album kom ut hyllades hon av en enad kritiker kår och jämfördes med både Joni Mitchell och Sandy Denny.
Hon spåddes en lysande karriär.
Men plötsligt var hon borta! 24 år gammal och spårlöst försvunnen.
Ingen förstod vad som hänt, vännerna hörde inte av henne, skivbolaget stod frågande, inte ens hennes föräldrar visste var hon tagit vägen. Tidningarna efterlyste Shelagh. I hela Skottland talades det om den unga artisten som stått på tröskeln till sitt genombrott, men som nu var likt uppslukad av jorden.
Åren gick,hennes föräldrar fick båda lämna jordelivet utan att få veta var hon fanns. Men efter trettio långa år började det hända saker.
I början av 2000 talet startades en webbsida för att söka efter Shelagh och en skotsk tidning skrev åter om henne .
Några dagar efter artikeln tågade en 57 årig kvinna in på tidningsredaktionen och berättade att hon var Shelagh McDonald. Shelagh berättade nu en osannolik, men sann, historia om en LSD- tripp våren 1972.

- Jag hallucinerade i tre veckor och min röst lät likt en sjuk katt, berättade hon bland annat
Först tog hon sin tillflykt hos föräldrarna, men snart blev hon förälskad i en man och de bestämde sig för att bryta med alla och leva ett nomadliv. Hon gjorde sitt bästa för att komma bort från både musik, familj och gamla vänner. Men om Shelagh lyckades glömma musiken så glömde inte världens musiklyssnare henne. Webbsidor och tidningsartiklar lockade tillslut fram denna udda musikant.
Ryktet säger att hon fått sin sångröst tillbaka. Så vem vet, kanske ger hon ut ny musik en dag . I väntan på det så kan du lyssna på de gamla låtarna här: http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewProfile&friendID=214221135

1 kommentar:

  1. Du har väl hört min live-inspelning med Shelagh från 1971?
    Den finns bla på www.dimeadozen.org.

    Har du ngn aning vad som har hänt sedan hon senast hördes av?

    Anders F

    SvaraRadera